Atlétika

Több mint százmillióra perli Fazekas Róbert a MOB-ot

A százmillió forintot is meghaladhatja az az összeg, melyet Fazekas Róbert követel a Magyar Olimpiai Bizottságtól. A diszkoszvető úgy véli, jogtalanul fosztották meg a londoni szerepléstől.

Mint ismert, a 2004-es olimpián aranyérmétől megfosztott dobóatlétát tavaly nem nevezte a MOB a londoni játékokra, mivel szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki. A doppingbizottság első fokú határozatában bizonyítottnak látta Fazekas bűnösségét és nyolc évre tiltotta el, ez ellen a sportoló fellebbezett. A másodfokú doppingbizottság - amelyben a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Atlétikai Szövetség és a nemzeti doppingellenes szervezet (HUNADO) egy-egy jogásza kapott helyet - pénteken a zéró toleranciára hivatkozva nem mentette fel az atlétát, de büntetését hat évre mérsékelte. Az atléta nem tudta, hogy doppingol, ­ugyan­is a táplálékkiegészítőjében volt a minimális mennyiségű tiltott szer.

Fazekas pénteken két egymást követő ügyben is felperesként jelent meg a Fővárosi Törvényszéken. Az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető a tavalyi doppingeset kapcsán őt elmarasztaló szervezetet és a Magyar Olimpiai Bizottságot is beperelte. Az előbbitől a nyolcról hat évre csökkentett eltiltásának eltörlését – vagy további mérséklését –, az utóbbitól tetemes összeget követel.

A vasi sportolót védő dr. Czeglédy Csaba a Borsnak elmondta, az olimpiai felkészülés jelentős költségét és az elmaradt hasznot is perlik a MOB-tól, Fazekas ugyanis érvelésük szerint esélyesként utazhatott volna a londoni olimpiára. A lap számításai szerint Fazekas követelése a százmillió forintot is meghaladhatja. Az alperesi érvelés ugyanakkor hangsúlyozta, a MOB a hazai atlétikai szövetségtől és a Magyar Antidopping Csoporttól is megkapta az értesítést, hogy Fazekas A-próbája pozitív lett, ezek után döntöttek úgy, hogy nem nevezik a szintet egyébként megdobó, s korábban negatív doppingmintát produkáló atlétát.

A mindkét perben eljáró bíró végül úgy döntött, a Fazekas kontra doppingbizottság ügy jogerős döntéséig felfüggeszti a diszkoszvető és a MOB „csörtéjét”, mire a Magyar Olimpiai Bizottság ­ügy­védje azonnal jelezte, fellebbeznek.