Vélemény

Mourinho megmutatta, miért is nem lehet soha a legnagyobb

  • mr.blonde

Nem bírta megállni, hogy ne csinálja a cirkuszt az elbukott EL-döntő után. Vélemény.

Fotó: MTI

A spanyol Sevilla győzelmével ért véget a Budapesten megrendezett 2023-as Európa Liga-finálé, az andalúz csapat a rendes játékidőben elért döntetlen után büntetőpárbajban hódította el a trófeát. Szerkesztőink tippjei is szépen zöldültek a meccsen, amelyen

 

a Sevilla a második számú európai kupasorozat csúcstartójaként 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 és 2020 után a hetedik fináléját nyerte.

 

A mérkőzés után 'természetesen' José Mourinho volt a főszereplő, aki a találkozó utáni sajtótájékoztatóján 'betalálta' a játékvezetőt és segítőit, és természetesen a tőle megszokott egyoldalú nézetekkel megspékelve ostorozta a döntéseiket.

 "Azt már megszoktuk, hogy hatalmas a játékvezetők befolyása a meccseinken, de egy európai kupadöntőben erre nem számítottam" - fogalmazott igencsak kritikusan a portugál tréner, hogy egy kezezésnél nem ítéltek 11-est a rómaiak javára, de aztán további eseteket is említett. "Elég Ibanez szájára nézni, és mindent érteni. Az őt lekönyöklő Lamela tizenegyest rúghatott, pedig ki kellett volna állítani. Amikor Pellegrini elesett, sárga lapot kapott, amikor Ocampos szimulált, nem kapott sárga lapot".

Szóval csak a szokásos negatív mantrákat szajkózta a nagy 'Special One', aki a lefújás után megfeledkezhetett arról, hogy egyébként a csapata gyakorlatilag nem csinált semmi érdemlegeset közel 100 percen keresztül, cserébe össze tudott gyűjteni 8 sárga lapot - egyet természetesen Mourinho is belerakott a közösbe szövegelésért, még szép!  - a hosszabbításban pedig annyira látványosan ölték a focit, hogy addigra már azok is a Sevilla győzelméért szurkoltak, akik amúgy a meccs előtt nagy ívben tettek a győztes kilétére...

Elbukta az EL-döntőt a Roma, ami természetesen nem Mourinho és a csapata felelőssége, ne adj' Isten az ellenfél érdeme, nem-nem, ez bizony a játékvezető hibája. Mint mindig, amikor José kikap.

 

Az már csak hab a tortán, hogy a nagy kirohanásban mintha lemaradt volna a Sevillának küldött gratuláció is. Sportszerű.

Ha már a sportszerűségnél tartunk. Már így is van Mourinhónak jó pár nagyon szemét húzása  edzői pályafutásából, de úgy látszik 60 éves kora ellenére is még mindig képes megújulni. Nem akármilyen képesség ez!

Történt ugyanis, hogy a meccs után a Puskás Aréna mélygarázsában 'k*rvaanyázta' és mindenféle trágár szavallak illette a meccset fújó Anthony Taylort is segítőit. Erős képsorok. Gengszter-José! 

 

 

 

 

Meg persze azok is erős képsorok voltak, amikor az eredményhirdetés és átadó után Mourinho látványosan levette a nyakából a második helyezettnek járó ezüstérmet, majd egyszerűen feldobta a lelátóra egy szurkolónak. Mourinho megosztó személyiségét tökéletesen példázza, hogy ezt a húzást sokan 'nemes gesztusként' értékelik, holott valójában az inkább tűnik egy nagyon tiszteletlen és sportszerűtlen cselekedetnek a saját csapatával, az ellenféllel és az egész sport szellemiségével szemben.

Szerda éjjel Mourinho életében először elveszített egy európai kupadöntőt, így nem sikerült két éven belül két nemzetközi trófeát begyűjtenie a Roma-val.

A vereség a sport része, így nem von le semmit Mourinho eddigi érdemeiből, ettől az ezüstéremtől  nem lesz gyengébb az edzői portfóliója sem. De a Special One ismét megmutatta, hogy milyen fickó is ő valójában.

Ő a modern futball nemezise, egy konfliktuskereső, balhés figura, egy tipikus antihős, aki akkor is eléri, hogy róla szóljon minden, amikor erre a (sport)teljesítménye nem predesztinálná.

 

Hogy ez világszerte millióknak tetszik? Lelkük legyen rajta, szabad világban élünk. De az biztos, hogy egy Ancelotti, egy Guardiola vagy egy Sir Alex Ferguson soha, de soha nem viselkedne így egy elveszített európai kupadöntő után, mint ahogy tette azt most José Mourinho. 

Ezért emlegeti majd ŐKET az utókor a legnagyobb edzőknek.

Mert a 'legnagyobbság' nem csak az eredményeken, statisztikákon és a száraz tényeken múlik.

Van annak ám egy emberi oldala is....


 

A hétvégi olasz bajnoki fordulón a Roma hazai pályán fogadja a kiesés elöl menekülő Speziát. José Mourinho azon a meccsen nem ülhet majd le a kispadra eltiltása miatt, de hétfőig Rómában lesz, hogy aztán egy kis pihenő után döntést hozzon a jövőjével kapcsolatban. 

3919395

[3919395] 2023-06-04 21:00:00 Roma - Speziax;