Forma-1

Meglepő tippet szemeltünk ki a Japán Nagydíj időmérőjére

  • Cipolla

A szingapúri kisiklás után a Japán Nagydíj időmérőjén újfent Verstappen dominálhat.

A Szingapúri Nagydíjon látott Red Bull-botlás után minden a helyére került Szuzukában, a Japán Nagydíj pénteki napján ugyanis újfent Max Verstappen diktálja a tempót, a második szabadedzést is magabiztos, három tizedes előnnyel nyerte. Persze még csak a pénteken vagyunk túl, a riválisoknak pedig talán az időmérőn van a legjobb esélye levadászni a hollandot. Erre elsősorban Lando Norrisnak vagy a Ferrariknak lehet sansza.

Az első edzésen összeszedett hattizedes Verstappen előnyből a másodikra is megmaradt három, de szoros időmérő edzést jósolunk, ugyanis a Ferrarik tavaly is megszorongatták Japánban a hollandot. 

Sergio Perez viszont pocsékul indított, egy másodperc a hátránya a csapattárssal szemben. A mexikóinak egyértelműen nem fekszik ez a típusú pálya, így hiába a legerősebb autóval bír, a dobogója is szép mentés lenne az időmérőn.

A Ferrari és Lando Norris mehet tehát az első két sorért jó eséllyel, utána pedig jöhet a Mercedes, de ők már hátrányban vannak. Az Ezüstnyíl ugyanis nem muzsikál erősen ezen a hétvégén, az első szektorban borzasztó sokat veszítenek, amivel nincs esélyük meccsben lenni a legjobbakkal. A két brit közül eddig George Russellnek van jobb hétvégéje, persze pénteken ez még nem feltétlenül számít sokat.

Mire fogadjunk?

Az időmérőre, ami nekünk tetszik tipp az az, hogy mindkét Williams bejut a Q2-be, tehát a legjobb 15-be. Alexander Albon újfent a top 10-re pályázik, így a thai pilóta szereplését nem is nagyon kell firtatni. A Williams már egyértelműen a középmezőny tagja, legalább három istálló van, akinél erősebb a csapat, de Logan Sargeant egyelőre borzasztóan gyengén muzsikál.

Az amerikainak itt lenne az ideje, hogy bizonyítsa rátermettségét, ugyanis egyelőre szégyenszemre nulla ponttal áll egy egyre versenyképesebb autóval, ráadásul az első két szabadedzésen szintén mérföldekkel volt lemaradva csapattársától.

Az már kiderült, hogy Sargeant nem az a szint, amit az F1 megkövetel, de egy olyan autóval, amivel Albon a top nyolcért mehet, illendő lenne a 15. helyet neki is megcsípnie, főleg, hogy az Alpha Tauri és az Alfa Romeo is kétséges, hogy milyen erőt képvisel a hétvégén, valamint a Haas is egy gyengébb hétvégére készülhet. Ha a Q1-ben 5 tizeden belül tud maradni Albonhoz képest az elég lehet Sargeantnek a Q2-höz, mi közel háromszoros szorzóért ebben látunk potenciált.


Tipp: Mindkét Williams bejut a Q2-be @2.75