Angol foci

Betilthatják ezeket a népszerű fogadásokat Angliában

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) azon dolgozik, hogy betiltsa a büntetőlapokra való fogadásokat a szigetországban.

Az angol Daily Mail értesülései szerint az angol futball irányítói a háttérben azon munkálkodnak, hogy rávegyék a fogadóirodákat arra, hogy szüntessék be a büntetőlapok, a tizenegyesek és a szögletes fogadási lehetőségeket. 

A lap szerint a szövetség elöljárói és a legnagyobb angliai bukmékerek képviselői már egyeztettek a témában. Az FA állásfoglalása szerint a sárga lapokra való fogadások lehetőséget adnak a visszaélésekre. A Daily Mail szerint a szerencsejáték-ipar szereplői pozitív visszajelzéseket küldtek a szövetségnek, néhány nagyobb játékszervező pedig már le is vette a kínálatából a Premier League kapcsán a kifogásolt fogadási piacokat. Az FA célja az, hogy az alacsonyabb osztályokban abszolút megszűnjenek ezek a fogadási opciók, erre mutatkozik is hajlandóság a bukmékerektől is, azonban a PL az más tészta. Az FA egyébként nem erősítette meg a 'titkos' találkozókat...

Németországban és Svédországban egyébként már megvalósult ez a gyakorlat, ezekben az országokban működő és tevékenykedő fogadóirodák kínálatában nem lehet megtalálni ezeket a fogadási lehetőségeket. 

Az FA érvelését alátámasztja, hogy az elmúlt években több fogadási botrány is kirobbant a Premier League-ben. A West Ham United légiósa, Lucas Paqueta ellen jelenleg is zajlik egy vizsgálat, mert már 3 sárgát is kapott idén, de nem a brazil az egyetlen renitens játékos. 

A tavalyi szezonban Granit Xhaka (Arsenal) ellen is zajlott nyomozás, de végül nem tudtak rábizonyítani semmit, 2018-ban a Lincoln City-ben játszó Bradley Wood viszont hatéves eltiltást kapott miután bebizonyosodott, hogy két esetben szándékosan sárgult be és ezekre a lapokra a meccsek előtt 10-10 ezer fontot pakolt fel. 

Az egykor a Readingben játszó Kynan Isac 12 éves eltiltást kapott hasonló cselekedetek miatt, Ivan Toney-t pedig azután tiltották el, miután beismerte, hogy 232 alkalommal megszegte a szövetség fogadások elleni szabályait. 

Angliában nagyon komolyan veszik a szerencsejáték elleni küzdelmet, így a hatályos jogszabályok értelmében igazolt labdarúgók semmilyen sporteseményre nem fogadhatnak.

Az FA és a Premier League emellett igyekszik kiszorítani a fogadóirodákat a ligából, emlékezetes lépés volt, mikor 2017-ben a legnagyobb angliai bukmékernek számító Ladbrokes-szal megszüntették a liga főszponzori szerződését, a 2026/27-es idénytől kezdve pedig az élvonalbeli klubok nem reklámozhatnak fogadóirodákat és kaszinókat a mezükön. 

434315