Angol foci

Meddig tart a türelem? Komoly kasszát fizet Ten Hag kirúgása

Egyre fogy a levegő Erik ten Hag körül, aki ha nem kapja össze a csapatát, hamarosan repülhet az Old Traffordról.

2022. áprilisában a Manchester United vezetősége nagy elégedettséggel jelentette be, hogy sikerült lecsapnia az Ajax-szal szép sikereket elérő és emiatt komoly szakmai tekintéllyé avanzsáló Erik Ten Hagra, aki 2022 nyarán vette át a gárda irányítását. 

 A holland tréner munkássága nem is indult rosszul, azonban első teljes szezonjának elején csúnyán összerúgta a port Cristiano Ronaldóval, aki emiatt végül távozott az Old Traffordról. 

Ten Hag megnyerte tehát a CR7 elleni háborút és úgy tűnt, hogy az idő végül őt igazolja, hiszen a Manchester United történetében ő érte el a leggyorsabban a 20 győzelmet menedzserként a csapat élén és mindössze az ötödik tréer lett a csapat történetében, aki első szezonjában elérte a bajnokság első négy helyét (John Bentley, Matt Busby, Ron Atkinson és Louis van Gaal után), amivel sikeresen visszakormányozta a csapatot a Bajnokok Ligája főtáblájára is. 

Az első teljes évadban 61 mérkőzéséből 41-et megnyert (67%), ami a legjobb bármely United-menedzser közül. Ezek mellett 27 mérkőzést nyert meg hazai pályán, ami a legtöbb a United történetében, csak Alex Ferguson érte el ugyanezt (2002–2003-ban).
 

A második Ten Hag-szezonban romokban hever a United 

Bár Ten Hag első szezonja alapján joggal bizakodhattak a Vörös Ördögök szimpatizánsai, szűk két hónap elteltével a közhangulat gyökeres fordulatot vett.

A mostani szezonban 10 tétmérkőzése volt a Man Unitednek, ebből viszont hatot elveszített a csapat.

A bajnoki címért zajló versenyből gyakorlatilag már ki is szállt, hiszen 7 forduló után már 9 (!) pontos hátrányt szedett össze a címvédő Cityvel szemben, ennek ledolgozására pedig kisebb csodára lenne szüksége a Unitednek, de ami talán még ennél is aggasztóbb, hogy a BL két meccs után 0 ponttal állnak a csoportban. A Bayern München otthonában ugyan ki lehet kapni, de a keddi Galatasaray elleni hazai zakót már jóval nehezebb magyarázni. 

 

Belső feszültségek kísérik a munkáját 

Ten Hag személyisége egyáltalán nem egyszerű, hiszen egy nagy tudású, céltudatos menedzserről beszélünk, aki ugyanakkor nem tűrik meg a 'vadhajtásokat' és kemény kézzel fel is lép ellenük. A Cristiano Ronaldo-affér után világosság vált, hogy a tulajdonosak bíznak a holland mesterben, aki ezen fel is bátorodva szívbaj nélkül regulázza meg akár a legnagyobb sztárjait is a keretben. 

Az idei szezonban Jaden Sancho lett a számkivetett, az angol válogatott támadó hozzáállása és tiszteletlen viselkedése végett kikerült a keretből, de visszakanyarodhatunk a szezon elejére is, amikor Ten Hag elküldte David de Geát, aki azóta is csapat nélkül tengődik. Ten Hag a spanyol portást arra az Onanára cserélte le, aki bakit bakira halmoz a meccseken, így a szurkolók szemében a kapus mellett az őt leigazoló edző a felelős a gárda gyengélkedéséért. 

 

Meddig tarthat a türelem? 

Angliában megszokhatták a szereplők, hogy óriási nyomást nehezedik rájuk, hiszen az angol sajtó olyan elánnal és vehemenciával veti be magát, amelyre más országokban nagyon nincs példa. Az elmúlt hetekben - a botlások hatására - egyértelműen megjelent egy Ten Hag-ellenes lobbi is a sajtóban, korábbi United-játékosok, szakértők és szakemberek teszik világossá, hogy véleményük szerint a holland tréner az oka a Manchester United szenvedésének. 

Ilyen ellenszélben pokolian nehéz minőségi munkát végezni, márpedig Ten Hagnak nincs sok ideje, hogy összekapja a csapatot, hiszen a 'népharag' simán elsöpörheti őt. Főleg egy olyan klubvezetéssel a hátában, amelyről sok minden elmondható, de az talán kevésbé, hogy ne hagyná befolyásolni magát a klub korábbi prominensei vagy éppen a szurkolói akarat által. 

 

Komoly kasszát fizet, ha elsőként rúgják ki Ten Hagot 

Megnéztük az egyik angol fogadóiroda speciális kínálatát arra vonatkozóan, hogy miként is állnak az esélyek a kirúgott edzők piacain. Nem meglepő módon a legnagyobb favorit a Sheffield Unitedet dirigáló Paul Heckingbottom, akinek csapata 7 kör alatt mindössze egy pontot kapart össze és emiatt tökutolsó a tabellán. Viszont ne feledjük, hogy egy újonc csapatról beszélünk, amelynek a sorsolása sem volt éppen baráti, hiszen már találkozott a Man. Cityvel, a Tottenhammel és a Newcastle-lel is, ezen ellenfelek ellen pedig nem várható a bravúr tőlük. 

A második helyen viszont már Ten Hagot találjuk, vagyis az angol bukmékerek a MU menedzserét látják vagyis igenis benne van a pakliban, hogy a hollandnak hamarosan ajtót mutatnak az Old Traffordon. A válogatott szünet előtt a Man United a Brentford csapatához látogat, ha pedig nem lesz a három pont, izgulhat a Ten Hag család a papa munkájáért. 
 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

A Premier League következő kirúgott menedzsere 
- Erik Ten Hag@5.50