Darts

Lehet újra világbajnok Gary Anderson?

A skót klasszis az egyik legkomolyabb kihívója lehet Michael van Gerwenéknek a 2024-es világbajnokságon.

Néhány nehéz év után a 'Repülő Skót' ebben a szezonban kezd régi fényében tündökölni, a napokban idei harmadik Players Championship-címét húzta be, megfűszerezve egy kilencnyilas kiszállóval.

Gary Andersonnak olyannyira jól megy a floor-versenyeken, hogy 28 állomást követően 77 ezer angol fontnál is többet dobott össze, amivel ebben a sorozatban Gerwyn Price-t megelőzve az első helyen áll. Ha a maradék két tornán megőrzi előnyét, akkor első kiemeltként mehet majd neki a világbajnokság előtti utolsó major tornának, a Players Championship Finals-nek.

A kétszeres világbajnok skót klasszis nem csak ebben első 2023-ban, a 98.85 pontos szezonátlagánál jobbat ugyanis jelenleg senki sem tud felmutatni.

Három pontot ver például a világelső Michael Smith-re, aki egyébként ebben a statisztikai mutatóban a top 10-ben sincs.


 

Mikor jön ki a lépés nagyszínpadon?


Azt látjuk, hogy Anderson jó úton halad, megvan a játéka egy nagy sikerhez, kérdés, hogy mikor tudja ezt átültetni a major versenyekre. Amennyire jól muzsikál ugyanis a floor-versenyeken, annyira a nagyszínpados tornákon már nem brillírozik. Korán kiesett ugye a World Grand Prix-n és a World Matchplayen is. De van még ideje a világbajnokságig.

Mint említettük, a PCF-en biztosan ott lesz, de újra sikerült kvalifikálnia magát a Grand Slamre is, szóval még két nagy verseny vár rá, amelyeken tovább csiszolhatja a formáját.

A fogadóirodák azért egyre komolyabban számolnak Andersonnal, ha megnézzük a világbajnoki oddsokat, az ötödik legalacsonyabb az övé, ami világranglista-tizenkilencedikként elég hízelgő.

Olyan neveknél esélyesebbnek tartják a vb-címre, mint Peter Wright, Jonny Clayton vagy éppen Josh Rock.

Anderson egész karrierjére egyébként jellemző volt, hogy a világbajnokságra nagyon jól tudta időzíteni a formáját - hétszer elődöntőzött az Ally Pallyben, ebből ötször döntőbe jutott, kétszer megnyerte a világbajnokságot.

Egyáltalán nem elképzelhetetlen tehát, hogy Gary egész évben semmit nem mutat majd nagyszínpadon, de a világbajnokságon kijön belőle az, amit a floor-formája alapján végig vártunk volna. Megfontolandó lehet az a 17-es odds, amit jelenleg a bukik adnak a végső győzelmére.


Top 10 esélyes a 2024-es vb-címre:

 

  1. Michael van Gerwen @4.50
  2. Gerwyn Price @5.00
  3. Michael Smith @7.00
  4. Luke Humphries @7.50
  5. Gary Anderson @17.00
  6. Nathan Aspinall @17.00
  7. Peter Wright @21.00
  8. Jonny Clayton @23.00
  9. Josh Rock @23.00
  10. Rob Cross @26.00