Német foci

Szerinted reális ez a 4-szeres odds a német élvonalban?

Már csak kettőn áll a vásár a Bundesligában, ahol a Leverkusen 11 kör után is stabilan áll az élen.

A német labdarúgó élvonal utóbbi évtizedében az összes szezonrajtkor az volt a képlet, hogy a Bayern München a favorit, míg a fő kihívó a Borussia Dortmund. Ez a 2023/24-es idény kezdetekor sem volt másképp, ám 11 forduló után jelentősen változott a helyzet és a rekordbajnoknak némileg váratlan kihívója akadt.

Ez a kihívó nem más lett, mint a Bundesliga-serleget meglepő módon még soha el nem hódító Leverkusen, amelynél még soha senki nem állt jobban 11 fordulót követően!

A gyógyszergyáriak a 33 lehetséges pontból 31-et gyűjtöttek, emellé pedig +24-es gólarányt hoztak össze. Ezzel a teljesítménnyel egalizálták a Pep Guardiola Bayernje által állított 2015/16-os rekordot, a 34 szerzett gól pedig második az örökranglistán. 11 kanyarnál eddig egyedül a Bayern volt képes arra, hogy minden játéknapon legalább két gólt vágjon, a Xabi-legénység ezt is lehozta, tehát aligha a szerencséről van szó.

A spanyol taktikus amúgy a nagy elődökhöz hasonlóan a labdatartásra építi taktikáját, amit jól mutat, hogy csapatánál átlagban 58 százalékban van a labda. A nyáron érkező nagy négyes mindegyike alapemberré vált, Victor Boniface, Jonas Hofmann, Alejandro Grimaldo és Granit Xhaka kiemelkedően teljesít és akkor még nem beszéltünk a csapat talizmánjáról, Wirtzről. Mélyebb elemzésbe most azonban nem mennénk, azt meghagyjuk egy másik anyagra, inkább tegyük fel magunknak a nagy kérdést, most már tényleg valódi kihívóról beszélhetünk a Leverkusennel kapcsolatban?

 

Tényleg felérhet a csúcsra a Bayer?
 

Nem ez az első év, hogy a Leverkusen parádésan indítja az idényt, emlékezhetünk, hogy pár éve még Peter Bosz irányítása alatt egészen a téli szünetig fej-fej mellett haladt a csapat a Bayernnel, de végül nem bírta az eszeveszett tempót és tavaszra teljesen szétesett. Az sem segíti a lélektani helyzetet, hogy a Kusen történelmének első bajnoki címére hajt, eddig csupán öt második helyet tud felmutatni, legutóbb 2010/11-ben ért el ezüstérmet.

Pep Guardiola gépezete hét évvel korábban 88 pontig jutott és tíz egységet vert a második Dortmundra, ezt azért valószínűleg senki nem várja az Alonso-csapattól. Az viszont biztos, hogy sok hiba nem fér majd bele, a helyzetet pedig nem segíti, hogy a Kusen érdekelt az EL-ben és a Német Kupában is. A gyógyszergyáriak nyakán ott lohol a Bayern, amely csak egy ponttal van lemaradva, így a nyomás nem csökken, bár az a Tuchel-csapaton is rajta van, amelyben olykor szintén benne van a betli.

Mindent összevetve úgy látjuk, hogy továbbra is a Bayern München a liga legjobb csapata, de a jelenlegi mezőnyből a Leverkusen is kilóg bőven felfelé. A formát nehéz lesz végig tartani, de ez a 11-szeres címvédőre is igaz. A szezon harmadánál úgy véljük, egy kis apróval érdemes lehet beszállni a jelenleg 4-szeres szorzóval kecsegtető Leverkusenbe, elvégre az idény során 17/16 megnyert tétmeccs már elég jó indikátora, hogy milyen potenciál van a csapatban, a Bayern-uralom pedig egyszer már csak megszakad...


✅ Bundesliga 2023/24 - Ki nyeri?
 

Bayern München @1.25

Bayer Leverkusen @4.00

RB Leipzig @51.00

Borussia Dortmund @101.00

VfB Stuttgart @201.00
 

Fogadási határidő: november 24. 20:30