EURO 2024

Jönnek a mindent eldöntő meccsek! - körkép a csoportokról

Nem csak az első két helyért zajlik a csata, de már a pótselejtezős pozíciókért is nagy számolgatás zajlik.

Végjátékához érkeztek a 2024-es Eb-selejtezők, néhány nap és kicsivel okosabbak leszünk a kijutó csapatokat illetően. Mivel a top2 kijutó mellett még kiadó 12 pótselejtezős hely is, komoly matekozás zajlik és ez kitarthat egészen az utolsó pillanatig. Most próbáljunk meg kicsit ránézni a csoportokra és arra, mely mérkőzéseknek van még tétje bármelyik fél számára is.

 

A- csoport

Spanyolország és Skócia a továbbiaktól függetlenül kijutott az Eb-re, már csak a sorrend a kérdéses. A hispánok aligha engedik ki az első helyet, hiszen fogadják a grúzokat és ellátogatnak Ciprusra, ami egy biztos 6 pontnak számít.

Az ötös érdekességét az adja, hogy a 4. helyezett Grúzia már biztos pótselejtezős, míg a 3. Norvégia még küzd érte. Mivel a csoportban elért eredmények már nem számítanak, így gyakorlatilag csupa tét nélküli meccs vár ránk az A jelű kvintettben, ami azért nem könnyíti meg a fogadást sem.

 

B-csoport

Franciaország már foglalhatja a szállást, míg Hollandia és Görögország egymással harcol a második helyért. A pótselejtező mindkét csapatnak fix lenne, de persze a második hely a cél, ami a Tulipánosok kezében van, hiszen 6 pontjuk van az egymás elleni összevetésben. Itt a holland-ír meccs lehet a döntő, de igazából számolgatni is felesleges, mert csak akkor van értelme a mateknak, ha Hollandia például nem győzi le Gibraltárt, a görögök pedig nyernek a franciáknál.

 

 

C-csoport

Anglia Eb-résztvevő, viszont az ukrán-olasz párharc nagyon érdekes lehet. 3 pont szomszédunk előnye a címvédővel szemben, viszont Spallettiék egy meccsel kevesebbet játszottak és a két fél még találkozik majd egymással Leverkusenben, a BayArenában.

A következő fordulóban az olaszok a már kiesett északmacedónokat fogadják, a tét pedig az, hogy milyen eredmény kell majd Olaszországnak az ukránok ellen. Ha nyernek, elég a döntetlen, ha viszont a balkániak pontot csennek, csak a győzelem elegendő Szergej Rebrov válogatottjával szemben. Olaszország tehát nem hibázhat, még akkor sem, ha a pótselejtező már biztos.

 

D-csoport

Kisebb meglepetésre Törökország biztosította elsőként a helyét az Eb-n a D-csoportból, így jelenleg egy walesi-horvát-örmény hármas versenyfutás zajlik, bár az ázsiai ország esélye igencsak limitált.

Wales még ellátogat Örményországba és fogadja a törököket, míg a horvátok Lettországba látogatnak és érkeznek az örmények - ez utóbbi azért fix 6 pontnak tűnik. Ugyan Örményország két győzelemmel még oda is érhet, de ennek nincs komoly realitása, így az a kérdés, képes-e Horvátország több pontot szerezni Walesnél. Ha nem, akkor szégyenszemre lemarad az Eb-ről a korábbi vb-ezüstérmes, legalábbis ami az egyenes kijutást illeti, mert a playoff-hely biztos.

 

E-csoport

Az E-csoport pikantériáját Lengyelország szinte biztos kiesése adja. Lewandowskiék 17-én fogadják a cseheket, amely bár tűnhet ki-ki meccsnek, ha Krejciék ezt követően verik otthon Moldovát, Lengyelország búcsúzik, bár a pótselejtező itt is eléggé valószínű.

Albánia Eb-részvétele szinte biztos, ők ünnepelhetnek majd vagy Moldovában vagy Feröer ellen, míg Moldova szintén számolgathat még. Kacifántos csoport, annyi szent.

Annyit még fontos hozzátennünk, hogy a mérkőzéseket nem egy időben rendezik, így pedig ha Moldova legyőzi Albániát pénteken délután 6 órától, akkor a lengyelek mindenképpen kiestek. Ez fogadási szempontból is érdekes tényező lehet.

 

F-csoport

Könnyedén elintézhető csoport, hiszen Belgium és Ausztria kéz a kézben jutott ki a németországi tornára, Svédország már nem is pótselejtezhet, míg Azerbajdzsán valószínűleg nem, Észtország pedig valószínűleg igen.

A selejtezősorozatban 1 ponttal álló észtek helyzete érdekes, hiszen amiatt delegálhatják magukat a playoffra, mert a Nemzetek Ligája A divíziója csak 3 csapatot küld jelen állás szerint a pótselejtezőre, így az ő negyedik helyük lecsúszik a legjobb D divízióshoz, amely a balti gárda. Az észteknek most azért kell szorítani, hogy mondjuk a magyarok ne csússzanak vissza a harmadik helyre.

 

G-csoport

A magyar csoportban sokáig az volt a legnagyobb kérdés, hogy lesz-e egyáltalán mérkőzés a bolgárok ellen, ám jelen állás szerint megrendezik a találkozót.

A magyar csapatnak egy döntetlen elég az Eb-részvételhez, ahogyan Szerbiának is egy remi a bolgárok ellen az utolsó körben. Montenegró csak 6 ponttal számolgathat, ehhez viszont nyernie kell Budapesten és az ellenünk remekül futballozó litvánok ellen is.

Vicces tény, de amíg Montenegró biztosan bukja a pótselejtezőt, addig Bulgária elvileg még becsúszhat egy nagy bravúrral.

 

H-csoport

Szlovénia és Dánia továbbjutása majdnem garantált, hiszen 4-4 ponttal előzik meg a kazahokat, akiknek nyerniük kéne a szomszédunknál az utolsó fordulóban. 17-én viszont még közelebb férkőzhet a kazah csapat az élvonalhoz, hiszen San Marinót fogadja, így 20-án egy szlovén-kazah ki-ki meccset rendezhetnek, ahol a vendégeken csak a győzelem segíthet.

Kisebb meglepetés, hogy Finnország már nincs harcban a továbbjutásért, de legalább a playoff-helye garantált, miként legrosszabb esetben Kazahsztánnal is találkozunk a "tizenkettes döntőben".

 

I-csoport

Izrael létfontosságú meccset bukott Koszovó ellen vasárnap este, ami könnyen a továbbjutásába kerülhet. A háború sújtotta ország kezdi meg egyébként az Eb-selejtezőket, 15-én Felcsúton fogadja Svájcot, amely kiélezett meccsnek tűnik.

Amennyiben a helvétek ott nyernek, kijutottak az Eb-re, de egy svájci sikerrel már az is eldől, hogy Koszovó nem kvalifikálhatja magát. A románoknak egy fehéroroszországi siker szállíthatja az ünneplést, de mivel itt Izrael és Svájc még 3-3 meccset játszik, azért kicsit összetettebb a helyzet, mint a többi csoportban.

Izrael egyébként mindenképpen pótselejtezhet, de erre még Koszovónak is van némi sansza, a többi csoport alakulásától függően.

 

J-csoport

Portugália 8 győzelemmel és 32-2-es gólkülönbséggel nem sok kérdést hagyott a jövőt illetően, míg Szlovákiának egy pont kell, amelyet vagy Izland ellen szerezhet meg vagy Boszniában.

A bosnyákok számára sincs már tét, számukra irány a pótselejtező, de Luxemburgot is viszontláthatjuk majd a márciusi minitornán.