Érdekesség

Fogadási botrány a dartsban, korábbi vb-elődöntős is érintett

Három játékost is felfüggesztettek, mert gyanús pénzmozgásokat észleltek a meccseiken.

Kisebbfajta fogadási botrány rázta meg a darts világát, miután a dartsosok szabályozó testülete (DRA) közleményben számolt be arról, hogy három játékos játékjogát is felfüggesztették fogadási szabályok megszegése miatt. 


Az érintett játékosok a MODUS Super Series elnevezésű tornán buktak le. Ez a heti versenysorozat azoknak a játékosoknak szól, akik nem rendelkeznek PDC-kártyával, így nem indulhatnak a profi versenyeken, ugyanakkor a MODUS-ban lehetőségük van minőségi ellenfelekkel szemben megmérkőzni. 

A MODUS-ban minden héten 12 játékos méri össze a tudását. A meghívott játékosok napi 250 fontos fellépési díjat kapnak a főszponzortól, a különböző bónuszokkal együtt pedig akár 20 000 fontot is bezsebelhet majd a végső győztes. A MODUS-ban szereplő játékosokra komoly szabályok vonatkoznak a fogadási csalások elkerülése miatt, például minden versenyzőnek le kell adnia a telefonját minden játéknap reggelén...

Azonban úgy tűnik, hogy nem minden játékos elégedett meg ezekkel a feltételekkel. 

A DRA közleménye szerint az indiai Prakash Jiwa és Andy Jenkins játékjogát is felfüggesztették a szabályok megszegése miatt. Az ügyben jelenleg nyomozás folyik.

A felfüggesztés különösen az indiai versenyzőnek jött rosszul, hiszen nemrégiben sikerült kvalifikálnia magát a decemberi világbajnokságra, amelyet így vélhetően ki kell majd hagynia. 

Andy Jenkins ugyan nem jutott ki a vb-re, de ismert játékosnak számít a dartsban. Összesen 10 alkalommal játszott a vb-ken, 2007-ben egészen az elődöntőig menetelt, ahol a későbbi győztes Raymond van Barneveld állította meg őt. 

Jiwán és Jenkinsen kívül a DRA felfüggesztette Jack Main játékjogát is. Az angol dartsost azzal gyanúsítják, hogy június 9-án a Lisa Ashton ellen meccsét manipulálta, a meccsre ugyanis szokatlanul nagy összegek mozdultak meg, Main pedig 4-0-ra elveszítette a találkozót. 

Nem ez az első alkalom, hogy fogadási csalás történt a dartsban. 2020-ban a holland Wessel Nijman és az északír Kyle McKinstry kapott komoly büntetést, miután egy online versenyen csaltak. A fiatal holland 5 éves eltiltást kapott, azonban a büntetés felét kellett csak kibekkelnie, így ő azóta már újra a PDC-ben játszik. McKinstry viszont 8 évet kapott, az ő eltiltása továbbra is érvényben van.